Jämför studentabonnemang

På Alla Mobilabonnemang har vi jämfört flera mobilabonnemang för studenter och presenterar här vinnarna för bästa studentabonnemang 2021.

Studentabonnemang är ett abonnemang med ett rabatterat pris som kan tecknas av studenter. Abonnemanget är ofta otroligt fördelaktigt om man uppfyller kraven. Vilka krav som krävs för att teckna ett studentabonnemang skiljer, men ofta rör det sig om att man har CSN och kan visa upp sitt Mecenatkort.

Som student kan du hos många mobiloperatörer få teckna ett studentabonnemang till ett rabatterat pris. Naturligtvis kommer det med villkor som du behöver uppfylla och känna till för att kunna teckna. Vanligtvis brukar du behöva kunna bevisa att du är student genom exempelvis Mecenatkortet. Ett studentabonnemang är alltså ett mobilabonnemang med rabatterat pris som bara får tecknas av studenter, och oftast även gymnasieungdomar.

6 GB surf för 100 kr/mån

10 GB surf för 150 kr/mån

25 GB surf för 200 kr/mån

50 GB surf för 270 kr/mån

100 GB surf för 300 kr/mån

8 GB surf för 99 kr/mån

16 GB surf för 149 kr/mån

50 GB surf för 249 kr/mån

100 GB surf för 299 kr/mån

200 GB surf för 349 kr/mån

6 GB surf för 129 kr/mån

25 GB surf för 279 kr/mån

Obegränsad surf för 299 kr/mån

10 GB surf för 149 kr/mån

40 GB surf för 249 kr/mån

80 GB surf för 299 kr/mån

200 GB surf för 399 kr/mån

Alla studentabonnemang att teckna 2021

OperatörKravSurfmängdPris
ComviqDu ska vara student eller under 18 årFrån 5 GB till 40 GBFrån 95 kr/mån
Hallon Du ska vara studentFrån 8 GB till 200 GBFrån 99 kr/mån
TeliaDu ska vara under 29 årFrån 0,2 GB till obegränsad surfFrån 129 kr/mån
VimlaDu ska vara studentFrån 6 GB till 100 GBFrån 100 kr/mån
Alla studentabonnemang att teckna med operatör, krav, surfmängd och pris specificerat.

Villkor för att teckna studentabonnemang

För att du ska kunna teckna ett mobilabonnemang krävs det självklart att du är student, och med det menas oftast student på en vuxenutbildning. Du kan studera på universitet, högskola eller en YH-utbildning exempelvis. Har du tillgång till Mecenatkortet eller Studentkortet genom din utbildning brukar du också kunna teckna ett studentabonnemang.

Studentabonnemang inte lika vanligt

Tidigare erbjöd de allra flesta operatörer studentabonnemang med idag är det inte lika vanligt. Många operatörer satsar istället på att erbjuda bra priser till alla kunder.

Vi kommer att titta närmare på ett antal mobiloperatörer i denna artikel för att undersöka vilka som erbjuder studentabonnemang och se vilka som är prisvärdast för dig som student.

Teckna studentabonnemang med eller utan telefon

Som student brukar du ibland kunna få fler erbjudanden hos mobiloperatörer än endast möjligheten att teckna ett studentabonnemang. Förutom ett abonnemang till ett rabatterat pris får du ibland möjligheten att även köpa en telefon till ett förmånligt pris samtidigt som du tecknar ett nytt abonnemang, eller förlänger bindningstiden på ditt nuvarande.

Ett vanligt och populärt erbjudande brukar vara ett studentabonnemang Iphone, där du tecknar ett studentabonnemang och får samtidigt ett förmånligt pris på senaste modellen av Iphone. Ett sådant abonnemang är vanligt att hitta när tillverkare släpper nya telefoner.

Tänk på att om du tecknar ett studentabonnemang och samtidigt köper en telefon binder du vanligtvis upp dig på 12 eller 24 månader. Vilket innebär att även om operatören i vanliga fall inte har någon bindningstid är du bunden till operatören tills att du har betalat av telefonen.

Mobiloperatörer som erbjuder studentabonnemang

 • Comviq
 • Hallon
 • Telia
 • Vimla

Comviq

Comviq är en del av Tele2 och satsar generellt på att erbjuda bra priset på mobiltelefoni till alla kunder. Trots detta är det endast Comviq som i dagsläget erbjuder studentabonnemang. Studentabonnemang Tele2 var tidigare ett populärt abonnemang, men togs ändå bort.

Idag är studentabonnemang Comviq en av de mest populära på marknaden. Som student erbjuds du hela fyra olika abonnemang hos Comviq, tre av dem med fast pris på sms och samtal medan det minsta ha en begränsad mäng med sms och samtal. Det som skiljer abonnemangen åt är mängden surf.

Studentabonnemang hos Comviq

 • 40 GB surf. Fria samtal och SMS samt 12 GB EU-surf ingår. Kostar 245 kr i månaden.
 • 16 GB surf. Fria samtal och SMS samt 12 GB EU-surf ingår. Kostar 195 kr i månaden.
 • 8 GB surf. Fria samtal och SMS samt 8 GB EU-surf ingår. Kostar 145 kr i månaden.
 • 5 GB surf. 200 minuter samtalstid samt 2 000 SMS och MMS ingår. Fungerar endast i Sverige. Kostar 95 kr i månaden.

Du kan spara oanvänd surf på de tre dyrare abonnemangen. Du behöver vara aktiv student och kunna visa upp Mecenatkorter eller Studentkortet för att kunna teckna abonnemanget. Studentabonnemangen tecknas helt utan bindningstid och du kan säga upp det när du vill.

Hallon

Även Hallon är ett så kallat lågprisabonnemang som erbjuder studentabonnemang Hallon till ett reducerat pris. Hallon erbjuder fem olika abonnemang till studenter, i alla abonnemang ingår fria samtal och SMS och möjligheten att spara oanvänd surf, det som skiljer dem åt är mängden surf.

Studentabonnemang hos Hallon

 • 8 GB surf kostar 99 kr i månaden
 • 16 GB surf kostar 149 kr i månaden
 • 50 GB surf kostar 249 kr i månaden
 • 100 GB surf kostar 299 kr i månaden
 • 200 GB surf kostar 349 kr i månaden

Du behöver inte visa upp ett bevis på att du är aktiv student för att kunna teckna ett studentabonnemang hos Hallon. I villkoren står dock att du inte får använda abonnemangen på annat sätt av vad som är avtalat. Ingen bindningstid förekommer hos Hallon.

Telia

Du kan teckna ett studentabonnemang Telia så länge du är under 28 år. Är du äldre än 28 år kan du tyvärr inte ta del av deras student- och ungdomsabonnemang. Telia erbjuder tre olika abonnemang för studenter och det är mängden surf som varierar. Hos Telia får du alltid fria samtal och SMS, fri roaming i EU samt fri surf på sociala medier.

Studentabonnemang hos Telia

 • 12 GB surf. Kostar 319 kr i månaden.
 • 20 GB surf. Kostar 419 kr i månaden.
 • Obegränsad surf. Kostar 539 kr i månaden.

För att teckna ett studentabonnemang hos Telia kommer du att behöva betala en engångskostnad på 299 kronor. Du behöver inte visa upp något bevis på att du studerar eftersom alla under 28 år kan teckna abonnemanget.

Vimla

Du som är student kan få studentabonnemang Vimla och kan välja mellan fem olika storlekar på surfen. Hos Vimla får du alltid fria samtal och fria SMS, så det är inget du behöver bry dig om.

Studentabonnemang hos Vimla

 • 6 GB. Kostar 100 kr i månaden.
 • 10 GB. Kostar 150 kr i månaden.
 • 25 GB. Kostar 200 kr i månaden.
 • 50 GB. Kostar 270 kr i månaden.
 • 100 GB. Kostar 300 kr i månaden.

På alla abonnemang förutom det med 100 GB kan du spara oanvänd surf till kommande månader. Du behöver inte visa upp ett studiebevis för att teckna abonnemanget men i villkoren står det att du är skyldig att följa det överenskomna avtalet. Vimla har ingen bindningstid på sina abonnemang.

Viktigt att tänka på vad gäller studentabonnemang

Som student är kanske priset det allra viktigaste för ditt abonnemang, men du behöver också titta på vad som ingår i priset. Som du kan se i vår jämförelse mellan olika studentabonnemang här ovanför så ingår fria samtal och fria sms i de allra flesta abonnemangen, därför brukar du sällan behöva tänka så mycket på det.

Det du däremot behöver jämföra är hur mycket surf du kommer att få för dina pengar, och även tänka ut hur mycket surf du faktiskt behöver. Är du en student som älskar att sitta på ett café och studera kanske du behöver ha mer surf än om du endast är i skolan eller hemma.

En del studenter väljer också att inte ha ett bredband där hemma utan endast använda sig av sitt mobila bredband, och du behöver du ha rätt mycket surf för att inte riskera att behöva köpa extra surf i slutet av månaden för en dyr peng.

En annan viktig faktor du behöver titta på är också hur bra teckning operatören har där du bor. De flesta operatörerna har bra teckning i städer, men bor du utanför stan kan du behöva ha det i åtanke. Det är inte ovanligt att de billigare operatörerna ha sämre teckning ute på landet och i norra delen av Sverige.

Även om det inte finns studentabonnemang tre eller studentabonnemang Telenor kan dessa operatörer ibland vara det bästa valet om du bor i vissa delar av landet.

Betalningsmetoder och avgifter kan skilja

Det kan vara en god idé att kolla upp hur du betalar för abonnemanget innan du gör ditt val, för att hitta det som passar dig bäst. En del abonnemang drar månadsbeloppet direkt från ett betalkort du har registrerat, några betalas med autogiro från ditt angivna bankkonto och en del skickar faktura.

Får du en faktura behöver du kontrollera om det tillkommer en aviavgift. Om pengarna dras automatiskt antingen från ditt bankkort eller ditt bankkonto måste du veta att du alltid kan ha pengar på kortet/kontot den dagen och att du har hunnit få ditt studiebidrag till dess.

Hur länge får man ha ett studentabonnemang?

Du får ha ditt studentabonnemang så länge du är student och har ett giltigt Mecenatkort eller annat Studentkort, med undantag för Telias abonnemang som endast gäller tills att du är 28 år.

För en del abonnemang behöver du inte visa upp ett bevis på att du är student och det är inte vanligt att du regelbundet behöver visa upp något när du redan har tecknat ett abonnemang.

Det innebär i teorin att du troligtvis skulle kunna ha ett studentabonnemang längre än vad du är student hos många operatörer, så länge du inte byter abonnemangsplan. Däremot står det i villkoren att abonnemangen endast får användas på det sättet som är överenskommet i avtalet. Skulle du bryta mot avtalet kan du bli återbetalningsskyldig.

Är ett studentabonnemang billigast?

Nej studentabonnemang behöver inte alltid bli det billigaste, även om du är student.

Det kan ibland finnas kombinationserbjudanden hos en del operatörer som blir ett bättre val än vad endast ett studentabonnemang.

Exempelvis om du skaffar både bredband och mobilabonnemang hos en operatör kan du få ett rabatterat pris som blir bättre än priset för studentabonnemanget. Gör därför alltid en noga jämförelse utifrån just de behoven du har innan du tecknar ett abonnemang.

En del operatörer har även familjeabonnemang eller erbjuder möjligheten att lägga till fler personer på ett abonnemang. Det kan ibland bli en bättre deal än vad ett renodlat studentabonnemang blir.

Vad är ett studentabonnemang?

Studentabonnemang är ett mobilabonnemang till ett förmånligt pris som kan tecknas av dig som studerar.

Vilket studentabonnemang är bäst?

Det beror dels på var du bor och vad du efterfrågar hos ett abonnemang. Hallon är dock en populär operatör för studentabonnemang.

Vad kostar studentabonnemang?

Priset för studentabonnemang varierar mellan olika operatörer och kan ligga mellan 99 kronor och cirka 300 kronor, beroende på mängden surf du vill ha.